Ples v vrsti / line dance

Kot že samo ime pove, je ples v vrsti (angl. line dance) zvrst plesa, kjer plesalci stojimo drug zraven drugega – v vrsti, oziroma drug za drugim – v koloni. Izjema je Contra-Line Dance, kjer dve vrsti plesalcev stojita obrnjena druga proti drugi.

Plesalci istočasno izvajamo v naprej določene plesne korake oz. plešemo po v naprej zapisani koreografiji. Ta se po določenem številu korakov ponovi. Plesi so sestavljeni iz preprostih in tudi do zelo zahtevnih koreografij. Koreografije razvrščamo v stopnje zahtevnosti glede na število korakov in zahtevnost plesnih korakov. Glede na to, kje se koreografija spet ponovi pa razvrščamo koreografije še na to, na koliko sten se le-ta izvaja: običajno na 2 ali na 4 stene.

Najlepše pri tem plesu je, da ne potrebujemo plesnega partnerja. Na plesišču imamo svoj prostor za ples, kjer nas nihče ne ogroža ali obratno. Če se pa zmotimo pa pogledamo k sosedi/u, se pravilno obrnemo in nadaljujemo z ostalimi.

Ples v vrsti sestoji iz različnih plesnih zvrsti, od najbolj razširjenega kantrija in hip hopa, latino, irskih plesov pa do modernih in funky ritmov. Skratka plesati v vrsti je mogoče prav vse.

Več kot jih zna isto koreografijo, bolj je na plesišču zabavno. Zato se je smiselno učiti že uveljavljene in priznane koreografije, se med seboj povezovati v skupine in skupaj tudi z drugimi skupinami uživati ter se gibati ob izbrani glasbi.